3 oktober 2009

Invigning av Skånes Mitt

Idag blev Skånes Mitt ordentligt invigt i ihållande regn och kraftiga vindar. Trots att vädrets makter ville utmana oss så slöt ett stort antal Höörsbor upp och deltog i den cirka en timmes långa invigningen.





Under en lång tid har Höör ansetts vara Skånes Mittpunkt. Länge har möllan vid Bosjökloster symboliserat mittpunkten. Senare beräkningar har visat på ett nordligare läge i Höör. När Skånska Akademien 2007 genomförde sin beräkning av Skånes tyngdpunkt så kom de fram till att denna skulle ligga centralt i Höör.

Resterna efter den senmedeltida vattenkvarnen Brännemölla visade sig vara platsen för Skånes absoluta geografiska mittpunkt. Brännemölla norr om Åkersberg, en av fem kvarnar längs med Höörsån, fungerade i början på 1900-talet som Höörs första elverk. Idag har Höörs kommun iordningställt platsen som ett allmänt promenadstråk med en nyanlagd fisktrappa och sittplatser.



I samband med invigningen av Skånes Mitt avtäcktes konstverket Mittelen. Mittelen har uppförts av konstnär Lars Ekholm genom ett samarbete och stöd mellan Skånska Akademien, Höörs kommun, Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, Frosta Härads Hembygdsförening samt Höörs Försköningsförening AFH.

Mittelen består av tre delar: möllestenen, själva skulpturkroppen och solen, centrum i vårt solsystem. Möllestenen av Höörsandsten, ca 250 miljoner år gammal, är central för Höörsbygden. Skulpturkroppen av cortenstål är en metamorfos av kvarnstenen, som tänjts åt olika håll. Om solen visar sig mitt på dagen den fjärde oktober ska den lysa genom skulpturens portal/triumfbåge och visa med sin ljusstråle var Skånes tyngdpunkt finns i Skånes Mitt.


Trots ett ihållande regn och kraftiga vindar slöt ett stort antal åskådare upp vid Brännemölla i Höör för att delta vid invigningen av Skånes Mitt. Landshövding Göran Tunhammar förrättade själva invigningen till tonerna av Håkan Carlssons specialkomponerade rituella fanfarmusik för trumpet och slagverk.

Därefter beskrev kommunstyrelsens ordförande Pehr-Ove Pehrson och konstnären Lars Ekholm konstverket Mittelen och dess symbolik. Skånska Akademiens ledamot Sven Rosborn berättade om Skånes tyngdpunkt, hur denna har beräknats och namngivits till Skånes Mitt.








I alla beräkningar finns det osäkerheter och därför fick akademiledamoten Rolf Lindroth uppdraget att hitta den exakta tyngdpunkten, som visade sig vara ett järnklot. Klotet överlämnades till akademiens director Marianne Dock, som placerade detta i en kvadratisk ekskiva med inskriptionen: ”Skånes tyngdpunkt Brännemölla, Höör för Kultur & Humor i Skåne”.





På detta sätt kom Skånska Akademiens vandringspris till för Årets Medelpunkt. Den symboliska skånska tyngdpunkten överlämnades till kommunstyrelsens ordförande som på invigningsdagen fick motta priset till Höörs kommun som Årets Medelpunkt. Kommunen fick vandringsutmärkelsen för sin stora bredvillighet och samarbetsvilja att instifta Skånes Mitt och färdigställa konstverket Mittelen. Klotet ska hädanefter rulla vidare till nya mottagare, som årligen kommer att koras den första lördagen i oktober månad. Kravet på mottagaren av Årets Medelpunkt är att ha gett tyngd och energi åt Kultur & Humor i Skåne.

Klotet ska symboliskt vara i ständig rörelse. Det ska rulla vidare till olika förtjänta personer eller organisationer i Skåne för inspiration och innovation. Symboliskt rullar alltså klotet från den geografiska mitt- och tyngdpunkten i Brännemölla, Höör, där den har sitt ursprung, till de olika heta delarna av Skåne. På så sätt uppnås syftet med Skånes Mitt att visa att hela Skåne har sina olika förtjänster.




Ett riktigt skånskt leve för Skånes Mitt, Mittelen och Skånes Medelpunkt..... Därefter bjöds det att fira med cider och frukt.



Alla bilder i inlägget copyright: Helén Magnusson/Höörs Turistbyrå

//Helén, Höörs Turistbyrå

2 kommentarer:

Unknown sa...

Trevligt att få in bilderna så snabbt. Men var är jag ? Tom

Höörs Turistförening sa...

Kanske under något av alla paraplyer.....

Helén