29 oktober 2009

Den biologiska mångfaldens pris

Onsdagen den 9 september var en stor dag för naturvården i Skåne. Då delades det nyinstiftade priset "Den biologiska mångfaldens pris" ut för första gången. Prisutdelningen är en början till många kommande satsningar och aktiviteter i Skåne inom området biologisk mångfald.



Camilla Jönsson, chef för Skånes Djurpark, hälsade åhörare och pristagare välkomna till Skånes Djurpark. Hon började att berätta om vikten att arbeta med biologisk mångfald. Eftersom 2010 är utsett till den biologiska mångfaldens år kommer vi säkert att höra mycket om detta begrepp framöver.

Biologisk mångfald, eller biodiversitet, är ett samlingsbegrepp för livet på jorden i sin helhet och i alla dess former. Biologisk mångfald kan ses på olika nivåer. För en hög biologisk mångfald krävs det t.ex. att våra olika ekosystem och naturtyper - skog, våtmarker, sjöar, ängar m.m. - innehåller alla de arter som hör hemma i miljön och att samspelet mellan dem fungerar.


Anders Lerner, ordförande i Naturskyddsföreningen i Skåne fortsätter att berätta om varför Naturskyddsföreningen vill skapa ett engagemang kring biologisk mångfald. Förlusten av arter, naturtyper och ekosystem är ett accelererande problem på global nivå. Livet på jorden är helt beroende av biologiska resurser.


Kenth O Ljungberg, ordförande i Studiefrämjandet Skåne-Blekinge, berättade om exempel på värdefulla insatser för att bevara den biologiska mångfalden. Under de senaste deccenierna har man arbetat mycket med att kartlägga och bevara gamla lantraser och kulturväxter. Det är först nu under de allra senaste åren som man börjat arbeta med den vilda faunan och floran på motsvarande sätt.


Då var det dags för Göran Tunhammar, landshövding i Skåne län, att dela ut det nyinstiftade priset. Den biologiska mångfaldens pris har, under 2009 instiftats gemensamt av Naturskyddsföreningen i Skåne, Stiftelsen Skånes Djurpark, Studiefrämjandet Skåne-Blekinge och Event in Skåne och kommer att delas ut årligen. Alla som gjort någon värdefull insats för den vilda eller odlade biologiska mångfalden i Skåne kan nomineras. Syftet med priset är att sprida kunskap, popularisera, skapa engagemang, medvetenhet och ett intresse hos allmänheten för biologisk mångfald. På sikt kommer också olika aktiviteter att knytas till priset.


Här överlämnar Göran Tunhammar priset på 15000 SEK och en munblåst karaff med glas från Höörs eget glasblåseri Incendi till Sven Hernborg med motiveringen (ej fullständig);

Sven Hernborg har kämpat för naturen på Bjärehalvön och Hallands Väderö med engagemang och kompetens under mycket lång tid. Han har under deccenier varit en stor ideell kraft. Han har inspirerat andra, via naturskyddsföreningen på Bjäre men också via sin tidigare yrkesroll som biologilärare. Sven Hernborg har envist slagits för att även nästa generation ska få uppleva slåttermarker, hagar och strandängar som betas av kreatur. Få har så enträget kämpat för att få alla att förstå det som för honom är en självklarhet - att vår biologiska mångfald är en oerhört värdefull resurs. Något som vi skall vårda och uppskatta, innan den är försvunnen för alltid för våra kommande generationer.


De som fick äran att tillverka priset är Höörs egna glasblåsare, Espen Jensen och Helena Dunér på Incendi Glasblåseri. Espen och Helena är utbildade glasblåsare vid Orrefors och har sedan december 2008 drivit sitt glasblåseri här i Höör.



Ovanstående text och bilder copyright: Helén Magnusson/Höörs Turistbyrå

Här nedan berättar Espen Jensen på Incendi Glasblåseri själv om sina tankar kring priset för biologisk mångfald:

Då Camilla Jönsson på Skånes Djurpark tog kontakt med oss och frågade om Helena och jag skulle kunna blåsa det ”Biologiska mångfaldets pris” blev vi omedelbart upprymda och ivriga. Inte bara för att det var ett uppdrag av sådan dignitet men också för att våra hjärtan brinner för den sällsynt rika och vackra naturen i Skåne. Att få vara med på att belysa viktigheten av bevarande och förvaltning av ädellövskog, sjöar, betesmark, ängar och våtmark är verkligen något vi är stolta över!

För mig, som inflyttare i kommunen, är naturrikedomen slående. Jag har tillbringat timmar vid Rönne å och studerat den sällsynta kungsfiskaren i sin exotiska blågnistrande färgprakt, njutit av blommande ängar, suttit i vårnatten och väntat på att få en glimt av grävlingen när den har vårstädning i mars. Jag har legat i lövsalar bland vitsippor med harar betande tyst och vaksamt strax intill.

Utanför vårat hus i Hallaröd häckar glada, ormvråk, hornuggla, kattuggla, korp, gröngöling, spillkråka och många, många flera. Jag har otroliga 80 olika fågelarter på min trädgårdslista. Det kryllar av olika små och stora djur över allt i markerna och varje årstid bjuder på sina skådespel.

Vilket fattigt liv det skulle bli om inte människor som pristagaren Sven Hernborg fanns och kämpade för artrikedom och bevarande av naturliga biotoper och habitat! Vi behöver människor som Sven som kan förmedla kärlek till naturen till kommande generationer och som kan påminna oss om hur viktigt det är att ta vara på naturen och mångfalden så att våra barn och barnbarn också kan få uppleva morkullornas drag över skogarna och tranornas rop i maj.

Camilla och Suzanne på Skånes Djurpark ville att priset skulle dekoreras med en utter, därför att uttern, som är överst på näringskedjan, är en känslig art, har och länge varit försvunnen från Skåne p.g.a. föroreningar och störning av deras naturliga miljö. Nu finns det åter ett växande utterbestånd i norra Skåne tack vare envisa naturkämpare!


Vi blåste en stor vattenkaraff som symboliserar det rena vattnet som uttern behöver för att leva. En blåtonad fot på karaffen står för vattnets färg och på karaffen handgraverades en ståtlig stående utter. Proppen på karaffen graverades med en aborre, en fisk som är utterns vanligaste föda. Till karaffen hör sex dricksglas som vart och ett graverades med uttertassens avtryck. Ett ekosystem i miniatyr.


Hur gjordes nu priset?

Som allt vårt glas på Incendi Glasblåseri munblåstes det på traditionellt vis, och denna karaff och de tillhörande glasen är även frihandsblåsta, dvs blåsta utan form och helt med ögonmåttet och handens känsla. När vi blåser glas behövs fyra händer, vanligtvis en blåsare och en assistent som tillsammans hanterar den 1100-gradiga glasmassan och håller den i ständig rörelse. I detta fall behövdes inte bara det utan till och med två blåsare, eftersom själva foten också skulle blåsas. Det görs samtidigt som kroppen på karaffen blåses upp, och sedan sammanfogas de båda i ett tillstånd av ca 650 grader. Processen är mycket spännande och intensiv, och resultatet visar sig först dagen efter då glaset långsamts kylts ned från 500 grader till rumstemperatur.

Graveringen är ett mycket tids och- koncentrationskrävande arbete. När ett streck väl är ingraverat går det inte att sudda. Gissa om det är nervöst att gravera det allra sista, efter en hel dags arbete!

Vi är stolta över att priset för biologisk mångfald har blåsts hos oss på Incendi Glasblåseri, av Espen Jensen och Viktor Dimblad och att det har graverats av Helena Dunér.

Fyrfaldigt leve för Sven och alla andra som kämpar för naturen i det stora och det lilla! Dom som slår ängen med lie, rensar upp sjöar, slutar dränera våtmark och myr, och för dom som lär sina barn att uppskatta spindeln i blomman och fåglarnas sång.

Bilder copyright: Incendi Glasblåseri

//Gästbloggare Espen Jensen, Incendi Glasblåseri

2 kommentarer:

Anonym sa...

OJ va fin den var!

Jimmy sa...

Jag har denna i min ägo nu👍