12 oktober 2009

Flatmästerskapet 2009 på Frostavallen i Höör

Jag läste om hundinvasionen i Frostavallen på Margaretas nystartade Vandrarhemsblogg - STF Vandrarhem Höör/Frostavallen och insåg att Frostavallsområdet är en plats där både djur och människor trivs bra.

Redan i slutet av sommaren besöktes Frostavallen av ett stort antal hundar, hundägare och hundintresserade. Det var när Flatcoated retriverklubbens Skåne- och Blekingesektion arrangerade det 31:a Flatmästerskapet på Frostavallens Hotell & Konferens i Höör.




341 hundar tillsammans med sina hundägare från 7 olika länder; Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Holland och Storbritannien, deltog i Europas största rasmästerskap. Att alla befann sig i Höör, mitt i Skåne, rådde det ingen tvivel om. Det syntes snabbt i deltagarnas fickor eller i händerna när de gick igenom programhäftet.






Utställare från Royal Canin, Hundsystrarna, Afterdog, Gundog, Helsingborgs djursjukhus och såklart Flatcoated retriverklubben fanns på plats.


Vi tog en runda runt Vaxsjön och träffade på väntande eller tävlande ekipage överallt. Flatcoated retriverns, även kallad "Flatte", huvudsakliga uppgift är som jakthund att främst apportera fågel och småvilt vid klappjakt. Rasen är framavlad för vattenarbete och är en mycket bra simmare som villigt apporterar även i vatten. Flatten kan också användas vid eftersök efter skadat vilt.




Tävlingen var indelad i fem olika klasser med ett antal jaktprov där de bästa hundarna gick vidare. Finaltävlingen avgjordes därefter dag två. Frostavallen var ett perfekt område för denna typ av tävling. Här finns alla olika naturtyper som krävdes för jaktproven, lagom avstånd och publikvänliga områden. Ett par provområden vid vatten där hunden fick, efter skyttens skott, simma ut och hämta bytet, i det här fallet en röd s.k. dummie. Andra belägna i skog och på äng.


I väntan på sökning och apportering av ett antal utplacerade och väl dolda dummies pratades det bland annat hund, hunduppfödning och tävlingsnerver. Tack vare trevliga och kunniga hundägare som gärna svarade på frågor fick även vi - helt nybörjare - snart rätt bra kläm på tävlingsreglerna och både hundens och människans beteende i samband med de olika jaktproven.



Att dirigera sin hund utan för mycket rop och visslingar visade sig inte vara det lättaste antingen det gällde att söka efter dolda byten eller att visa hunden närmsta vägen till ett byte.


En tyst och spänd publik som gärna ville se sina konkurrenters prov eller få lite tips inför sitt eget fanns på plats vid respektive jaktprov. Otroligt med så många tysta hundar på ett ställe. Det fanns säkert lika många åskådare som deltagare men inte ett skall i onödan här inte.


Medan andra laddade upp med lite vila mellan de olika tävlingsmomenten.


Efter lördagens tävlingar bjöds det på middag med underhållning i Frostavallens restaurang. Dock endast för hundägarna! De flesta deltagarna försvann rätt snabbt efter middagen för att lägga upp strategin och vila inför söndagens viktiga finaltävling.

I finalen fick de bästa ur varje klass söka och apportera, denna gång färskt byte. Hundföraren måste än en gång visa prov på sin förmåga att dirigera sin hund och hunden måste visa goda egenskaper att på bästa och snabbaste sätt söka upp, apportera och överlämna bytet till sin förare. Ett bra samarbete är därför ett måste för en vinst.












Efter finaltävlingarna väntade både hundar och hundägare spänt på att få resultaten från tävlingsledningen.

Nandun i Frostavallens Fågelpark vankade av och an längs med staketet i sitt hägn. Hon undrade säkert vad det var för ståhej med en massa svarta fyrbenta varelser, några bruna också som förväntansfulla samlades i Frostavallens amfiteater för prisutdelning!




De sex bästa deltagarna i varje klass ropades upp för att bli belönade av domarna. Det blev vinster som passade både hund och ägare.


Till sist korades årets Flatmästare 2009. Det blev Seamaster´s Eternity som fick titeln och tog emot priset tillsammans med sin hundförare Annika Christiansen från Danmark. Det blev både medalj, prisrosett, pristäcke och pokal.




Avslutningsvis avtackades FRK Skåne - Blekinge för ett mycket bra arrangemang och "stafettpinnen" överlämnades till Värmland som arrangerar tävlingen 2010. FRK Värmland avslutade med att konstatera att det blir svårt att hitta en bättre plats för tävlingen än Frostavallen i Höör. Ni är välkomna tillbaka om nio år när det återigen är Skåne - Blekinges tur att stå som arrangör för Flatmästerskapet! Självklart finns Frostavallen här för er när ni helst vill komma. Det behöver inte dröja så länge!

Blev du som jag (trots utan jakt- eller hundintresse) nyfiken på att veta mer om Flatten så gå in och läs på FRK:s hemsida. Vi pratade faktiskt om att skaffa oss en Flatte när vi var på väg hem. Det var riktigt kul och spännande att följa hundarna och deras förare under en helg. Vi får väl se hur det blir med detta...

Alla bilder i inlägget copyright: Helén Magnusson

//Helén, Höörs Turistbyrå

Inga kommentarer: