27 augusti 2009

Musik i Sommarkväll

Höörs församling har under ett flertal tillfällen arrangerat musikkvällar runt om i våra kyrkor. Sommarmusiken inleddes i Höörs kyrka med Katarina Gosskör från Stockholm, som under Lars-Ewe Nilsson ledde församlingen i en klassisk engelsk evensong, en stor upplevelse på många sätt.


Höörs kyrka
Copyright: Höörs församling

Magnus Mårtensson, solopianist verksam i New York, bjöd i Tjörnarps kyrka på en musikalisk afton med bland annat verk ur den svenska nationalromantiken. Som sig bör, med en pianist av den kalibern, framfördes det timmeslånga programmet utantill.

Magnus Mårtensson

Tjörnarps kyrka
Copyright: Höörs församling

Elisabeth Andersson sjöng och Iver Livendahl spelade jazz. Arrangemang på folklåtar, Duke Ellington, Povel Ramel ingick. Jazz blev det både från podiet där flygeln står och originellt nog från kyrkorgeln på läktaren. Elisabeth känner vi som solist i Vivaldis Gloria. Här visade hon ännu en sida av sitt skickliga musicerande. Konserten var välbesökt. Fritidsboende tyskar besöker gärna sommarkonserterna. En och annan fransman hade också hittat dit.

Norra Rörum kyrka
Copyright: Höörs församling

Copyright: Claes Sjöberg

En plattform för unga musikanter på väg var det tänkt som, sommarmusiken i Norra Rörum vilken inledde första dagen på vägkyrkan. En förtjusande tvärflöjtstrio med flickor från bygden äntrade koret i kyrkan. De bjöd på klassiska stycken och låtar som deras jämnåriga vänner lyssnar på. Lovisa Arvidsson blir bara mer och mer flink i pianofingrarna och visar ett självklart grepp om den musik hon framför.

Norra Rörum fortsatte med jazz. Carolina Bjelvehammar Jazzkvintett spelade och sjöng bland annat Monika Zetterlunds låtar.

Emelie Roos och Doyho Sol bjöd i Höörs Kyrka på fransk musik från riddartid fram till 1700-talet. Det var en lyckoträff att de båda kunde bjuda Höörsborna på sitt musicerande för redan dagen efter stod nya arbetsuppgifter på tur i Drottningholmsteaterns anrika miljö och i Växjö.

I Höör arrangerades även en Orgelafton med Lars Vahlén. Ett stycke tid i rummet. Lars spelade och berättade om orgeln och dess följeslagare genom tiderna.

Munkarps kyrka
Copyright: Höörs församling

Munkarps kyrkoruin
Copyright: Helén Magnusson/Höörs Turistbyrå

En annan duo stod för ett lika bejublat program i Munkarp, där John och Irene Follin spelade under rubriken Strängaspel och Pipa, en konsert som innehöll både det mjukaste och det kraftfullaste. Kanske en spegling av det nyckfulla väder som tvingade församlingen inomhus i kyrkan detta år istället för att picknicka i den gamla kyrkoruinen.

Hallaröds kyrka
Copyright: Helén Magnusson/Höörs Turistbyrå

Sommarkvällens musik i Hallaröd bjöd Hans och Anna Röjås på med sina fioler.

Höstens första musikkväll blir onsdagen den 23 september då församlingen bjuder på Bluesmässa i Höörs kyrka. Programmet för Höörs församlings arrangemang hittar du i turistbyråns evenemangskalender och på församlingens hemsida.

//Gästbloggare: Iver Livendahl och Lars Vahlén/Höörs församling

Inga kommentarer: