3 september 2010

Helgens Jakt- & Fiskemässa på Bosjökloster Slott

Det blev en bra uppslutning på årets Jakt & Fiskemässa på Bosjökloster Slott trots det ostadiga vädret. Undertecknad gjorde själv ett besök under söndagen och klarade sig torrskodd genom området. Förra årets besöksrekord slogs inte men runt 16 000 betalande besökare hittade till Höör - Mitt i Skåne - för att besöka mässan.

Årets nye mässchef Anders Holstein var mycket nöjd med både besöksantal och innehåll. - I år har vi täckt upp bra med aktiviteter för alla åldrar och intressen, berättar Anders. Det blev en mässa för hela familjen som innehöll både hund, häst, fiske och skytte. Det stod till och med kaninhoppning på årets program. Räknar man in alla funktionärer och engagerade klubbar samt de 200 utställarna så är vi uppe i betydligt fler människor än 16 000. För att inte tala om alla barn upp till 15 år som går gratis in i vuxens sällskap. Barnen räknas inte heller med eftersom de inte är betalande. De enda som kanske tappade lite besökare p.g.a. vädret var skytteföreningarna längst ner på området. Prova - på i regnväder hoppar kanske den redan aktive jägaren över just denna gång.

Någonting som vi upptäckte redan vid infarten från väg 23 in till Bosjökloster var bilköerna. Eller rättare sagt avsaknaden av bilköer. Anders berättade att den ändrade logistiken vid in- och utfart förbättrade trafiksituationen betydligt i år och vi besökare slapp alltså de annars så långa köerna. Toppen. Tack för det!








Direkt innanför entrén höll hästfolket till. Det blev hästhoppning med elitryttare under båda dagarna - Bosjökloster hoppderby och Grand Prix. Nytt för i år var Bosjökloster Young Sport Horse Challenge. Jag vet inte om det bara var jag själv som reflekterade över att det var väldigt stor kvinnlig dominans längs med staket under hästhoppningen. Var tog männen vägen? Direkt in i första byggnaden bland utställarna hittade jag dem :) Men visst är det bra! Det var ju en mässa för hela familjen....


Årets mässtema var Kronhjorten. Här, en hel byggnad fylld med Kronhjortsinformation och en hel del tjusiga horn också.


En populär aktivitet var metetävling för barn på bryggan i Ringsjön. För 50:- fick du låna metspö och prova fiskelyckan. Medlemmar ur Eslöv-Ringsjöns Sportfiskeklubb stod beredda på bryggan för att hjälpa till att agna kroken eller plocka ut kroken ur små mörtmunnar. Mest fisk i vikt vinner. Och metspöt fick man ta med sig hem.






En glad kille med mört får hjälp av fiskeklubbens Conny att agna på igen.







Klubbens Arne Hjerthén stod i anmälningstältet och hade full koll på både barn, spön och fiskar. Framförallt hade han koll på gram och kilo. Efter söndagens stängning har vi fått två vinnare.

Vi gratulerar storfiskarna Andreas Nilsson, som drog upp 420 gram mört under lördagens tävling och Erik Kaoukji som fick 280 gram på kroken under söndagen. Grattis!


En annan av mässans populära platser är Bosjöklosters lekplats med gammeldags lekredskap och djur. Hit kan barnfamiljen bege sig även när det inte är mässa. Lekplatsen finns precis framför Butiken i Röda Huset. Butiken som säljer både hantverk, presenter och antika prylar.





Det finns fler besökare som inte räknas i entrén. Mängder med hundar följer med husse och matte på mässan.




Hundarna, eller rättare sagt hundägarna, har egna aktiviteter på övre slottsterassen. Det handlade både om Agility, fårvallning, kapplöpning, uppvisning och eftersök.



Efter en runda bland utställarna började hungern göra sig påmind. Det går att välja både restaurangbesök eller korvvagn. Det blev den personliga mässfavoriten, i år igen, wookad älg i pitabröd med dressing och lingon. Mmmm....




Höörs kommun visade en efterlängtad nyhet i sitt kommuntält. De nya slingorna i Frostavallen är färdiga och kartorna är tryckta! Kartorna kommer att skickas ut i dagarna till alla boende i Höör och Tjörnarp. Får du inte foldern i brevlådan så kan du hämta den hos oss på turistbyrån i Höör. Vilken tur att jag lyckades införskaffa mig ett par bra vandringskängor på mässan. Nu blir det till att ta sig ut och prova de fem slingorna. Funkar kängorna bra finns det därefter både Pilgrimsleden och Skåneleden Ås - Ås i området att fortsätta på.


Kunniga informatörer fanns på plats både från Kultur & Fritid i Höör och Ringsjöprojektet.



Höörs Havs- och Flugfiskeklubb, som annars håller till vid Tollerupsjön, fanns traditionsenligt med i kommuntältet. I år kunde man vinna ett flugfiskespö om man gissade rätt antal flugor i plaströret.


Vi får gratulera Fredrik Jönsson som prickade precis rätt antal - 263 stycken! Han kan hämta en komplett flugfiskeutrustning på klubben. Jag skulle räknat en gång till. Fast 148 var ju ändå rätt nära...


Kommer du till Höör så är ju Skånes Djurpark ett obligatoriskt utflyktsmål. Tyckte du att det var svårt att räkna flugor så var det kanske lättare att gissa bajset med Åsa, också i kommuntältet.


På väg ner mot skytteaktiviteterna i slottsparken upptäckte vi att Daniel Andersson på Trädservice hade gått lös med motorsågen strax bakom den tusenåriga eken. En häftig Hälgeskulptur välkomnade oss. Det var ju tur att mässan snart var på väg att stänga. Han var farligt nära eken....






I parken kunde man vandra runt bland de olika klubbarna och prova på bl.a. luftgevärsskytte och lerduveskytte. Tyvärr missade jag Jocke Smålännings spektakulära trickskytteshow. Men, nästa år är det en ny mässa. Välkomna tillbaka då!



Alla bilder i inlägget copyright: Helén Magnusson/Höörs Turistbyrå

//Helén, Höörs Turistbyrå

Inga kommentarer: