5 november 2009

Gör ett besök på Höörs Skolmuseum

Höörs skolmuseum ligger i det hus som var Höörs första skola. Gråstenshuset är byggt redan på 1830-talet. Museet är indelat i två rum där det ena rummet är inrett som en gammal skolsal, från sekelskiftet, med kateder, bänkar, griffeltavlor och undervisningsmaterial från förr som skolplanscher och undervisningsböcker.






I det andra rummet har Höörs Museiförening olika temautställningar. Just nu är det Frosta Hembygdsförening som har en utställning på Skolmuseet. Utställningen berättar om hembygdföreningens historia som tar sin början 1931 på initiativ av bl.a. Nils Ludvig. På utställningen kan vi se Nils Ludvigs medaljer och plaketter.

Föreningens ändamål är att främja hembygdsvård och hembygdsforskning i Frosta härad samt att vårda såväl vårt kulturarv som vår natur- och kulturmiljö. I föreningen håller vi uppsikt över och vårdar äldre kulturminnen. Vi övervakar också fasta fornlämningar och äldre byggnadsminnesmärken. En annan viktig uppgift är att sprida kunskap om häradets kulturskatter och dess historia. Vi har dokumenterat livet i vår bygd genom filmerna ”Ringsjölandet” 1967 och ”En Bygd i Tiden” 2003 samt CD:n ”Spelmän och Spelmans-låtar i Frosta härad” 2001.

Den dagen jag besökte Höörs Skolmuseum och utställningen om Frosta Härads Hembygdsförening möttes jag bl.a. av Dagny Åkesson iförd Frosta Härads vackra hembygdsdräkt, som på ett mycket intressant och trevligt sätt informade mig om vad Frosta Härads Hembygdsförening arbetar med.

Alla bilder i inlägget Copyright: Jenny Karlsson
Höörs Skolmuseum har öppet varje fredag kl. 12.00-14.00 samt sista söndagen varje månad kl. 12.00-14.00.
//Jenny, Höörs Turistbyrå

Inga kommentarer: