24 november 2009

Fulltofta Strövområde

I och omkring Höör finns det flera trevliga strövområden. Fulltofta Strövområde är ett av dessa. Fulltofta Strövområde ligger vid väg 13, mellan Höör och Hörby. Har man inte bil går det att ta sig dit även med buss. Dock stannar bussen ute vid väg 13, så det är en liten bit att promenera in till Naturcentrum.

Fulltofta Naturcentrum

I området finns det flera olika väl markerade leder i olika längd, allt från 0,7 km till 10 km. Flera av dessa går även att kombinera ihop så man får exakt den längden man själv önskar vandra. Tre av dessa leder är tillgänglighetsanpassade, vilket gör det möjligt att komma ut i naturen även om man har barnvagn med sig, lite problem att gå eller har rullstol. Skåneleden passerar i området.

Trädhusslingan - tillgänglighetsanpassad

Det är inga problem att hitta när man är ute och strövar på de olika lederna, då det är markeringar med jämna mellanrum, och skulle man komma till ett "vägskäl" så kan det se ut som på bilden här under.

Ledmarkeringar

Flera av lederna går längs med redan befintliga vägar, och där går det även bra att ha med sig barnvagn. Dock rekommenderas att man har tittat på en ledkarta först så man vet ungefär hur lång leden är man har tänkt vandra, samt om den går längs vanliga vägar eller om det är vandringsstigar. Vid Fulltofta Naturcentrum finns det en stor orienteringskarta, samt vid flera större parkeringsplatser i området. Det finns även fickkarta att hämta på Naturcentrum, eller inne hos oss på Turistbyrån.

Gammal skogsväg

I Fulltofta Strövområde har man möjlighet att vandra i olika naturtyper, öppna landskap och "urskog", i alla fall tyckte undertecknad som är inbiten stadsbo att det bitvis liknade rena urskogen.

Store Damm

Fulltofta Strövområde är inte på något vis någon vildmark utan här har människan levt och verkat i årtusenden. Detta kan man se på många olika platser runt om i området. Det finns husruiner, kvarnruiner, stengärden, gravfält, hällekistor m.m.

Hällekista

Alldeles i närheten av Fulltofta Naturcentrum har man byggt en naturlekplats, där barn, och även barnsliga vuxna kan testa hur det står till med balansen!

Naturlekplats

På flera platser i Strövområdet finns det i ordninggjorda fika- och grillplatser så man lätt kan ta med sig en picknickkorg ut i naturen. Tycker man det är för jobbigt att bära med sig detta, kan man köpa fika på Fulltofta Naturcentrum. Här kan man köpa kaffe, te, läsk, varm choklad, glass, paj, smörgås m.m. Naturcentrum och caféet har öppet alla dagar hela året, förutom helgaftnar.

Sillamacka och varm choklad, i caféet på Naturcentrum

Inne på Fulltofta Naturcentrum finns det en utställning om de skånska landskapen och spåren i landskapen. Den här utställningen är interaktiv vilket innebär att du som besökare ska känna, lyssna dig fram. Här finns även faktatexter runt om i utställningen där vi får lära oss mer om vad som finns runt omkring i naturen och landskapet. Har du inte varit vid Fulltofta Naturcentrum tidigare så rekommenderar jag starkt ett besök där innan du ger dig ut i naturen.

Utställning, Fulltofta Naturcentrum

Vad döljer sig egentligen i en komocka?

Utställning, Fulltofta Naturcentrum

Alla bilder i inlägget Copyright Jenny Karlsson, Höörs Turistbyrå

Väl mött ute i naturen.// Jenny Karlsson, Höörs Turistbyrå.

1 kommentar:

Anonym sa...

Fulltofta är verkligen jättekul om man kommer dit med småbarn!