9 september 2009

Skåneresa

Nu är det snart dags för mig och Jenny att åka på vår årliga Skåneresa. Imorgon torsdag bär det av till Österlen på en tvådagarstur med turistbyråpersonal från Skånes 33 kommuner. Vi kommer att bli guidade runt Ystad, Kivik, Brösarp, Kåseberga, Simrishamn med mera. Det blir både mer och mindre kända utflyktsmål på programmet. Allt för att vi, som arbetar med och för boende, besökare och besöksanläggningar i Höör, ska hålla oss riktigt uppdaterade på vad som är på gång i övriga Skåne och få nya idéer som vi kanske kan tillämpa på hemmaplan.


På grund av detta håller vi vår turistbyrå stängd den 10-11 september. Behöver ni information så besök gärna vår hemsida. Evenemangskalendern är som vanligt uppdaterad. Behöver du vår HöörGuide, Höörkarta, parkeringsskivor eller program för Hälsoveckan så finns detta i vår info-brevlåda på Järnvägsgatan 8, strax utanför turistbyråns dörr.

Förra höstens Skåneresa arrangerade Höörs Turistbyrå tillsammans med Eslövs Turistbyrå. Det var ett förväntansfullt gäng som hämtades upp på Höörs station och kördes först vidare till Eslöv. Av vem? Jo, Tjörnarpsbuss såklart! De arrangerar resor både i Sverige och ut i Europa.

I Eslöv besöktes både Trollenäs och Ellinge Slott, Buddisttemplet, Procordia, Eslövs Stadsmuseum och Medborgarhuset. Därefter bar det åter av till Höör.


Första stoppet blev Blommeröds Arabstuteri. Här visade Vicke Philip Sörensen sina Arabhästar. Blommeröd arrangerar årligen i juli det välkända Scandinavian Open Championships. En show med hästar från hela Europas mest välkända stuterier.

Alan Jack och hans duktiga elever presenterade sig och sin verksamhet på Blommeröds Galoppskola. Blommeröd arrangerar även ett antal galopptävlingar under året.


Efter en skumpig tur i hövagn genom området, kom vi fram till Garibaldistallet. I den vackra stallbyggnaden med mottagningshus kan Vicke arrangera det mesta. Det går att boka allt från konferens till bröllop.

Vi fick avnjuta en fantastiskt god buffé innan vi visades vidare till Blommeröds Gästhus.


Även gästhuset används till konferenser eller privata tillställningar. Det finns också möjlighet till boende. Huset har 4 dubbelrum och 4 enkelrum och hyrs ut som hotell där frukost ingår i priset. För dig med egen häst kan du boka Bed & Box. Du sover i Gästhuset och din häst i ett av Blommeröds stall!

Kvällen och natten spenderade vi på Frostavallens Hotell & Konferens. Smaklig mat i Restaurang Kronhjorten och en god natts sömn i hotellet. Frukostbuffén stod framdukad i Storstugan så att vi inte behövde resa vidare dag två på tom mage.



Men före läggdags en överraskning. Nattvandring i Skånes Djurpark! Efter mörkrets inbrott blev vi hämtade av Rasmus, arrangemangsansvarig i djurparken, som ledde oss på rätt väg med sin ficklampa. Vi hade fått stränga order om att det inte var tillåtet med egna ficklampor så det blev rätt mörkt. Efter samling med lite information fortsatte vi genom parkens marschallupplysta gångar för att se vad djuren hittar på om natten. Ögon som lös i lampans sken och ett besök i björnidét. Spänningen var på topp.

Kvällen avslutades i Skånes Djurparks Samekåta. Två, numera skånska, samer från föreningen Samer i Syd berättade om Samernas liv och historia. Vi blev också bjudna på renklämmor och riktigt "kokekaffe". Samerna har ett antal evenemang under året i djurparken. Du kan även boka in egna aktiviteter för en grupp tillsammans med Samer i Syd.

Nattvandring är bara en av Skånes Djurparks lite ovanligare arrangemang. Det går att boka både Vargmöte, Lodjursmatning och Sälmatning. Har du egna förslag så brukar djurparkens personal kunna snickra ihop speciella program för grupper och konferensgäster.

Resan gick vidare till Fulltofta Naturcentrum. Ett modernt upplevelsecentrum i en ombyggd lada med Skåneleden och ett antal markerade slingor i Fulltofta Strövområde. En naturutställning med spännande kunskap för både stor och liten. Caféet och utställningen är öppen alla veckans dagar. Intill Naturcentrum finns en härlig naturlekplats som också är ett måste vid ett besök.

Vi fick en guidad rundvandring på den tillgänglighetsanpassade slingan intill Bjeverödsdammen. Perfekt både för dig med barnvagn eller du som är rullstolsburen.


En god förmiddagsfika med hembakat blev vi bjudna på hos Klinta Kryddor & Grönt. Att sitta ner i växthusets café under ett tak av kiwifrukter är en upplevelse i sig. Bengt berättade för oss om familjeföretaget och verksamheten på gården som startade med lite grönsaksförsäljning vid 23:ans vägkant.

Idag är Klinta 3 företag i ett. Ekologisk odling av frukt, grönt och kryddörter, trädgårds- & presentbutik samt café. Efter kaffet fick vi strosa fritt i växthus, butik och i inspirationsträdgården. En tipsrunda hann vi med samtidigt. Varje söndag kan både barn och vuxna prova sina allmänkunskaper i just tipsrundan på området.


Lotte fick sålt en hel del grönsaker till våra bussresenärer innan turen gick vidare.

Givetvis stod fisk från Ringsjön på programmet när det var dags för lunch. Boris & Lena Levin på Ringsjö Krog & Wärdshus tog emot oss och bjöd in till dukat bord. Med en fantastisk utsikt över Ringsjöns strand lät vi oss väl smaka.



Utöver lunchservering arrangerar Wärdshuset både fester, middagar, kurser och konferenser. Självklart finns det utöver gourmetrestaurang även boendemöjligheter med fyrstjärnig standard.
Från Ringsjön och Gamla Bo gick resan vidare till Tjörnarp. Vi fick en spännande visning av Tjörnarps Ringugn. Den gamla gråstensugnen vid före detta Gunnarps Tegelbruk var i drift under 60 år, fram till 1958.
Vi togs emot av Tjörnarps Sockengille, som restaurerade ugnen i början på 90-talet, och fick höra många historier om hur tegeltillverkningen gick till när det begav sig.

När vi var i Tjörnarp passade vi också på att besöka Justinas Tyger. Södra Sveriges enda outlet med tyger från Borås Wäfverier har betydligt mer än tyg att erbjuda.


Den nya storsäljaren MBT-skon - skon som avlastar rygg och leder, som förbättrar din hållning och gång och som ger musklerna träning i varje steg - säljs också hos Justinas.


I lokalen finns också en utställningshall - Galleri Just Nu. Här visas konst från mer eller mindre kända lokala konstnärer. Just nu pågår en utställning av Arne Lindqvists självporträttssamling. Arne har under 60 år samlat 210 självporträtt från konstnärer över hela världen. Sista chansen att se utställningen är den 19 september.

En av Gunnel Smedstads, ägare av Justinas och Galleri Just Nu, ovanligare verksamheter är tryffelodling i Tjörnarp! Hon berättade om projektet, tillsammans med Tjörnarpsföretagarna, som ska ge oss skånsk tryffelsvamp om ett par år. Gunnel och 3 andra Tjörnarpsbor har till och med köpt vars en av den italienska krullhåriga tryffelhunden Lagotto Romagnolo som nu ska tränas att hitta vild tryffel.




Resans sista stopp blev på Holma Gård, strax norr om Höör. Där berättade fotograf Stina Deurell om de olika aktiviteterna som finns på gården. Visningsträdgård, vegetariskt kök, Ekobutik och galleri.

Vi tittade in i Holma Konsts Galleri, Butik & Café och den pågående utställningen. Därefter avslutade vi i Ekobutiken med en del inköp.




Efter två dagar med ett intensivt program kördes våra deltagare tillbaka till Höörs järnvägsstation av Tjörnarpsbuss. Många av resenärerna var överväldigade över vilket utbud av aktiviteter och besöksanläggningar som finns hos oss runt om Höör och Ringsjöbygden, mitt i Skåne. Den samlade bilden var mycket positiv och gav mersmak till fler besök. Programpunkterna var bara ett litet axplock av vad som finns i vår del av Skåne. Vi hade kunnat fylla ett par dagar till!

Visst är Skåne fantastiskt!

Alla bilder i inlägget copyright: Helén Magnusson/Höörs Turistbyrå

Mer information om vad som händer i Höör och MittSkåne hittar du på Höörs Turistbyrås hemsida. Här nedan kommer länkarna till de besöksmål som har nämnts i inlägget. Klicka gärna vidare och läs mer.

//Helén, Höörs Turistbyrå

7 kommentarer:

Lisa på Klinta sa...

OJ! Hur mycket kan man hinna med på två dagar!!!? Men det verkade ju jättetrevligt! Får man hänga med nästa gång?

Höörs Turistförening sa...

Det var inte lätt. Krävdes en bra logistik med program som inte drog över någon extra minut här och där. Lite extra stränga fick vi vara mot resenärerna. Det var ju ingen semestertripp utan här skulle de få uppleva så mycket som möjligt på BARA två dagar. Vi får se hur Österlen lyckas med morgondagens tur.

Helén

Anonym sa...

Nytt inlägg snart? Saknar er.

Konferens Skåne sa...

Hej

Om ni behöver söka konferensanläggningar i Skåne baserat på konferenskapacitet och övernattningskapacitet så välkommen till min site. Där finns sökmöjligheter för just detta.

Välkommen!

Höörs Turistförening sa...

Konferens Skåne är ingen komplett sajt. Bara i Höör har vi fler än 10 konferensanläggningar av olika storlek och ingen av dessa finns registrerade. Ej heller några från övriga MittSkåne. Därför rekommenderar vi er att söka via vår hemsida www.turisthoor.se. Gå in under fliken Bo och sök vidare på Konferens. Vill du söka i hela Skåne så har Skånes officiella hemsida www.skane.com en komplett förteckning över alla konferensanläggningar i Skåne.

Helén

Konferens Skåne sa...

Hej

Ni har helt rätt i era kommentarer, sida är långt ifrån färdig! Att lägga in alla konferensanläggningar har tagit MYCKET längre tid än vad jag först uppskattade.

Ska försöka snabba upp processen framöver.

Mvh
Daniel

Höörs Turistförening sa...

Vad bra om ni också låter MittSkåne synas på er sida. Ju fler träffytor den som söker via nätet kan få , desto bättre.

Helén