20 september 2009

Borta Bra men Hemma Bäst!

Som ni säkert läst i ett av våra tidigare inlägg så gav turistbyråpersonalen sig ut på en Skåneresa förra veckan. Resan startade med Österlenbuss i Ystad. Ett drygt 40-tal förväntansfulla resenärer gick ombord. Under två heldagar blev vi guidade runt på Österlen bland slott och kloster, kryddor och fisk, muséer och gravar.


En annorlunda konstrunda fick vi på Lilla Stenshuvud och Kivik Art Centre. En stiftelse som sedan 2006 arbetar för att "skapa en kreativ plats för unika upplevelser i en storslagen natur". En internationell skulpturpark har lanserats med nya konstnärer varje år som arbetar med sina projekt på plats.



De norska arkitekterna Snöhetta skapade, 2007, fem olika betong- och glaspaviljonger som placerats ut i naturen.



2008 års paviljong, helt och hållet i betong, uppfördes av konstnärerna David Chipperfield och Antony Gormley. Högst upp i det 16 meter höga tornet har man en överväldigande utsikt över havet. Vägen upp tar man dock helt på egen risk.

Kivik Arts senaste arkitektoniska tillskott är den finske arkitekten Matti Suuronens rymdskeppsliknande plasthus Venturo.


Brittiske Julian Opie har uppe på höjden satt upp sin skulpturtrio "Dancing in Kivik". Skulpturerna består av blankpolerad skånsk diabas i olika block med ingraverade dansöser.



Det här är väl en bra idé att jobba vidare med i Höör. Med en sådan mängd duktiga lokala konstnärer och en fantastisk miljö med både slättlandskap, berg och skog så finns det alla möjligheter till mer konst i naturen!
Lite inspiration för hemmabruk fick vi också i Christinehofs Ekopark. Hållbara upplevelser, i naturen, som inspirerar.




Med tillgängliga stigar i området, lärorika och engagerade natur- och kulturupplevelser, på egen hand eller tillsammans med någon av Christinehofs inspirerande guider, leds vi ut i landskapet. Ekoparken finns till för att visa, vårda och värna de stora natur- och kulturvärden som ryms inom området. Här nedan berättar vår guide Eva om några av de 1000 olika arter som är helt beroende av våra gamla ekar.


Här i MittSkåne har vi Fulltofta Naturcentrum, som arbetar på ett liknande sätt med hållbara naturupplevelser, och Skånes Djurpark, som värnar om de nordiska djuren och den biologiska mångfalden. Men vi har flera fantastiska miljöer och strövområdet att arbeta vidare med. Vi har många duktiga natur- och kulturguider men behöver betydligt fler för att engagera och inspirera oss ut i naturen.


Vi "sniffar" vidare efter idéer och tips så mycket vi har möjlighet till. En sak kom vi i alla fall fram till, att vi behöver inte ha allt hemma kring knuten. Höör, mitt i Skåne, ligger ju fantastiskt bra till både geografiskt och med bra kommunikationsmöjligheter. Stanna i MittSkåne så har du hela Skåne framför dina fötter för upplevelser. Det vi inte kan erbjuda här tar du dig till inom en timme för en dagsutfärd. Kan det bli bättre! Skåne - vilket smörgåsbord av upplevelser.

Nu höll jag helt på att glömma vårt besök på Österlenkryddor. Härlig miljö och utsökta kryddor. Men varför åka så långt. Vi har ju Klinta Kryddor & Grönt på betydligt närmre håll med ekologiskt odlade kryddörter och grönsaker, egentillverkade kryddblandningar och marmelader. Ett måste för den matglade. Ett tips till Anna kunde vara en egen receptbok med Klintas favoritbakverk i. Jag sätter upp mig direkt på beställningslistan...

Alla bilder i inlägget copyright: Helén Magnusson/Höörs Turistbyrå.

Ett tack till turistpersonalen i Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystad för en trevlig och inspirerande Skåneresa.

//Helén, Höörs Turistbyrå

1 kommentar:

Anna på Klinta sa...

Hej Helén!

Vi har LÄNGE tänkt på en sådan bok! Vi letar efter rätt fotograf och rätt bokförlag - sedan ska vi ta svenska bakvärlden med storm! Och du får ett signerat ex - Jag lovar!

Mvh Anna