29 juli 2009

Kanotäventyr på Rönne å

I Höör, mitt i Skåne, är det lätt att hitta bra paddlingsvatten. Vill du paddla i Ringsjön kan du hyra kanot på Pensionat Klinta och Jägersbo Camping. Söker du lite mer utmaning så är Rönne å ett bra tips. Kanot, kanadensare eller kajak kan du hyra i Stockamöllan på Stockamöllans Kanotuthyrning eller vid Djupadals Möllas kanotuthyrning. Längd och antal dagar väljer du själv. Båda kanotuthyrarna servar med att hämta upp din kanot där du väljer att avsluta. Bra kanotkarta över Rönne å, med utmärkta etapper och övernattningsställen finns att köpa på Höörs Turistbyrå.



Vi valde att starta vår tur i Stockamöllan. Tänk på att packa i rejäla plastsäckar eller spannar så att du har torra kläder om det börjar regna eller packningen trillar i vattnet. Det finns inget dåligt väder - bara dåliga kläder....




Efter en stunds paddlande i duggregn spricker molnen upp och solen tittar fram. Vid Billinge Mölla är det dags för första lyftet. Jag rekommenderar er att hyra till en ihopfällbar vagn till kanoten eftersom det är rätt tungt att bära (en kanadensare som vi hade).


Vid lyftstället fanns också en rastplats där vi passade på att ta vår första lilla fikapus. På kartan finns alla forsar utmärkta. Vi hade tyvärr otur eftersom det var väldigt lågt vattenstånd när vi paddlade så det var inte mycket till forsar.


På de flesta ställena var vi tvungna att hoppa ur kanoten och dra den genom forsen som mest bestod av synliga stenar. Här tappade vi humöret lite för det var rätt tungt och halt att dra sig igenom. Ett tips är därför att alltid kolla med uthyrarna hur pass mycket vatten det är i ån. Är det för lite så välj att paddla någon annanstans. Vi märkte dock att vattennivån ökade efter Djupadals Mölla så där var det lättare att paddla. Alltså lågt vatten - välj bort ån eller börja vid Möllan istället.




Väl igenom de steniga partierna så var det riktigt njutbart att paddla igen. En helt fantastisk natur att flyta igenom i sin egen takt.


Men så var det stenigt igen. Framme vid Djupadals mölla var det ytterligare ett lyft. Denna gång en rejäl bit längre så vi var glada att vi hade vår vagn med oss.



Djupadals kanotuthyrning har en egen tältplats med färdiga läger med 12-20 personers tält, vatten och toa. Här kan man boka lägerplats för större sällskap t.ex. vid födelsedag, personalkonferens m.m.

Nöjda efter ett strandhugg för medhavd lunch. En liten paus med kartläsning. Var finns nästa fors? Äntligen, härligt, lite mer vatten som gav oss en bra skjuts framåt.


Naturen längs Rönne å är mycket omväxlande. Både lövskog och äng till park och bostäder. Längs med strandkanten kikade lite olika nyfikna på oss.


Äntligen framme vid vårt övernattningsställe. På kartan finns alla lägerplatser utmärkta. Ofta finns vindskydd, eldstäder och torrtoa. Färskt vatten får man själv ha med i kanoten. Kartans ungefärliga paddeltider stämde inte på grund av alla gånger vi fick gå ur och i kanoten för att dra. Från Stockamöllan till Djupadals Mölla, beräknat till 4 timmar i nybörjartempo, tog 6 timmar. Efter cirka 8 timmars paddling var vi framme, lite ont i kroppen här och där men väldigt nöjda.


Vi hade också sådan tur att vi blev ensamma på vår lägerplats. Nästan lite lyxigt med 4 personer i två vindskydd och med två eldstäder. Men vi klagar inte! Igång med elden och fram med middagen om än några timmar senare än vi trott.


Kan man ha det bättre? Att vakna utomhus i en ljusgrön bokskog till fågelkvitter! Och frukost i det gröna...




.. nej det finns inte. Varför inte använda sig av Skånes många lägerplatser lite oftare bara för en dagsutflykt eller en grillkväll med övernattning. Allemansrätten är fantastisk. Efter frukost, packat kanoterna och städat lägerplatsen så bar det av på etapp två.




Lite si och så med vädret. Efter en strålande morgon mulnade det på och sedan kom regnet. Ett par roliga forsar fick upp stämningen.


Trötta på regnet och framför allt blöta bestämde vi oss för ett nytt strandhugg. Det blev helombyte av kläder och regnställ på tork. Vi hade sådan tur att regnet drog undan direkt när vi steg i land så vi kunde ta en välbehövlig paus i solen och i torra kläder.



En sådan här dag var vi glada över att ha lite varm mat med till lunch - eller rättare sagt ett par burkar Gulaschsoppa att värma på stormköket.


Varma, mätta och pigga fortsatte vi vår färd mot målet. Väl framme vid Herrevadskloster drog vi upp våra kanoter och ställde dem på den överenskomna platsen där de skulle hämtas av våra uthyrare.





Rönne å är paddlingsbar ända ut till Ängelholm och Skälderviken. Denna gång valde vi en två dagars tur och var absolut fullt nöjda. Nästa gång blir det kanske en etapp längre.

Vill du veta mer om paddling och kanotuthyrning? Läs mer om kanotuthyrning i Stockamöllan på www.kanotcentralen.com och vid Djupadals Mölla på www.kanotuthyrning.info.

Alla bilder i inlägget copyright: Helén Magnusson

//Helén, Höörs Turistbyrå

Inga kommentarer: