Vid Fulltofta Naturreservat öster om Ringsjön finns Skånes största storkhägn. Det 2500 kvm stora hägnet invigdes våren 2005. Storkarna föds upp för att kunna frisläppas och bygga upp en stam av Skånska storkar som ska kunna både häcka och flytta helt utan människans hjälp. Storkprojektet är ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen i Skåne och Skånes Ornitologiska förening med ekonomiskt stöd framförallt från Världsnaturfonden WWF och Region Skåne.
Av de cirka 225 storkar som ingår i projektet lever ungefär 140 i något av Skånes fem hägn. Storkarna bor kvar i hägnen tills de blir könsmogna, har hittat en partner och lyckats med sin häckning en gång. Därefter släpps de ut och häckar då gärna i närheten av sitt gamla hägn. Två av dessa par beslöt sig att häcka uppe på Fulltoftahägnets tak.
När vi närmar oss hägnet börjar storkarna klappra med sina näbbar. Det gör de för att det är deras sätt att kommunicera. De har inget ljud/läte som andra fåglar har. Bara de små storkungarna har ett litet pipande ljud. Redan på Valborgsmässoafton syntes några ungar i bona uppe på taket. Efter cirka 8 veckor är ungarna flygfärdiga och måste då ringmärkas för att kunna fortsätta följas i projektet.
Emma Ådahl, projektledare i Storkprojektet, passade därför på att ringmärka ungarna andra veckan i juni. Det är inte det lättaste eftersom det är rätt högt upp till boet. Därför fick hon hjälp av Räddningstjänsten i Höör, som lånade ut sin stegbil, och djurvårdare från Skånes Djurpark.
Ytterligare en hjälpande hand gav Staffan Åkeby, ordförande i Ornitologiska föreningen och före detta chef för Skånes Djurpark. Han dirigerade stegbilen så att den kom så nära hägnet som möjligt.
Emma klättrar upp i korgen och lyfts upp och ut mot boet. Storkparet håller ett vakande öga på henne.
När hon är ett par meter ifrån boet så flyger föräldrarna iväg. Kvar i boet ligger två ungar. Enligt Emma är det inga problem att ta ungarna eftersom de brukar ligga ner och spela döda.
När hon försiktigt tagit upp storkungen så väger och mäter hon den och ser så att den verkar frisk. Därefter får den en ring runt benet. Efter färdig ringmärkning så visar hon stolt upp de cirka tre kilo tunga stork nummer 1100 och 1101 från korgen.
Efter en lyckad ringmärkning fick Emma sig en extra liten tur i korgen. Passa på att titta på utsikten över Ringsjön och Fulltofta. Hoppas bara att du inte har anlag för svindel!
Alla bilder i inlägget copyright: Helén Magnusson/Höörs Turistbyrå
Vill du läsa mer om Storkprojektet så gå in på www.skof.se/stork.
//Helén, Höörs Turistbyrå