30 december 2010

Längtar efter längdåkning?

Nu finns det fina preparerade skidspår i Fogdarödsskogen. Det är Ringsjö Ok som har spårat en slinga på cirka 5 km. Spåret följer inte helt motionsslingan utan går också delvis på grusvägar. En vädjan till er som brukar använda slingan för promenader eller ridning är att välja andra alternativ så länge vädret lämpar sig för skidåkning så att spåren inte blir söndertrampade.

Vägbeskrivning Fogdarödsslingan: Från norra rondellen i Höör, där väg 13 korsar väg 23, följ väg 13 mot Hörby. Efter ca 300 m passeras korsning mot Fogdarödsvägen. Efter ytterligare cirka 300 meter, sväng vänster in på skogsväg vid högt beläget hus på vänster sida, vid hög mur och liten skylt ”motionsspår”. Här finns parkeringsplats för cirka 20 bilar.

Även i Fulltofta finns det i år möjlighet till längdskidåkning i preparerade spår. Det finns två slingor, en på 0,5 km och en på 4,4 km. Båda skidspåren utgår från Fulltofta Naturcentrum. Naturcentrum med café och upplevelseutställning har öppet alla dagar mellan kl. 9-16.

Vägbeskrivning Fulltofta Naturcentrum: Från Höör kör väg 13 mot Hörby. Efter Fogdaröd och Ludvigsborg följ skyltning Fulltofta Naturcentrum. Alternativt buss nr 470 från Höör mot Hörby, hoppa av på hållplats Ramstorp, Fulltofta Naturcentrum. Bussen stannar på väg 13 så det krävs en kort promenad för att ta sig fram till Naturcentrum.

Alternativa promenadslingor är Hälsans Stig, 5 km i centrala Höör. Fram till den 9 januari finns det tipsfrågor med jultema uppsatta längs slingan. Hämta karta och tipskupong på turistbyrån. Det ligger skraplotter i vinstpotten! Fin promenadväg finns också runt Vaxsjön. Till den 3 km långa Vaxsjöslingan tar du dig via bil eller ringbuss nr 15 till Frostavallen.

Kartor över alla Frostavallens och Fulltoftas slingor finns på Höörs Turistbyrå. Vi har stängt nyårsafton, annars håller vi öppet under våra ordinarie öppettider mån-fre kl. 10-16.30, torsdagar kl. 10-18 med stängt för lunch mellan kl. 12.30-13.30.

Ett tips för skidåkare är att besöka webbsidan http://www.skidspar.se/. Där kan du söka preparerade skidspår i hela Sverige och samtidigt se spårstatus på slingorna. Du som är ute och kör längdåkning kan rapportera in på webben hur statusen är där just du har varit. Fogdaröd ligger inne men inte Fulltofta - ännu.

Webbsidan tipsar också om riktigt fina skidspår i Satserup, strax söder om Ekerödsrasten i Hörby kommun. Här finns ett spår på 4,5 km och även den 1,7 km långa elljusslingan är spårad. Ljuset är tänt mellan kl. 17-22. På webbsidan hittar du vägbeskrivning. På webben kan vi också läsa att Eslövs Friluftsklubb har spårat vid gården Skär, mellan Bosarp och Stockamöllan. 2,5 km dubbelspårning i måttligt kuperad åkermark. Gårdagens skidåkare gav spåret en stark 4:a av 5 i betyg. Fler spår i närheten av Höör finns också i Klåveröd vid Söderåsen och Stenberget vid Tyringe.

Lycka till i skidspåren!

Bild © Helén Magnusson

//Helén, Höörs Turistbyrå

Inga kommentarer: