19 december 2010

Biokväll i Höör

Söndagskväll och fjärde advent = Biokväll! Tag dig till Kulturhuset Anders, i Höör, ikväll när föreningen BioVision visar film. För bara 50 kr per film kan du få en helkväll med två barntillåtna komedier i Höörs egen bioasalong.

Foto: Andreas Öhman


Foto: Niklas Johansson

I första filmen kl. 18.00, I rymden finns inga känslor, ser vi Bill Skarsgård och Cecilia Forss som Simon och Jennifer. 18-årige Simon har Aspergers syndrom. Han bor med sin bror Sam och hans flickvän Frida. Simon gillar att ha total ordning i tillvaron. En ordning som inte uppskattas av alla. Kl. 7.00 ringer väckarklockan. 7.05 är hans tid att duscha. Då hindrar det inte honom att Frida redan är i duschen. Hon blir galen och flyttar. Simon ger sig ut för att hitta en ny flickvän till sin ledsne bror. Kaoset är ett faktum…

Novellfilmen vann "Publikens pris" vid filmfestivalen i Göteborg 2010.

Foto: Pressbild/Filmfestival

Den andra filmen The kids are all right, med början kl. 20.00, handlar om en familj i Kalifornien, som vilken som helst - där barnen har två mammor. "Yes- as in gay...", som Joni (Mia Wasikowski), dotter i familjen, tålmodigt uttrycker det. "Jag ääälskar lesbiska kvinnor" blir det blixtsnabba, om än något tvivelaktiga svaret från Mark Ruffalo, i rollen som den anonyme spermadonatorn.

Barnen söker upp och träffar den biologiska fadern under mammornas mer eller mindre paniska översyn och det knallar på om inte smärtfritt så över alla cyniska biobesökares förväntan. Pappan är en hyvens kille; avslappnad, förstående, empatisk och miljömedveten och han lyckas till och med bonda med 16-åriga sonen i familjen och styra honom i en riktning bort från dåligt sällskap, droger och idiotiska jackass- trick. Dottern får ett mognare perspektiv i förhållande till sina mammor och filmens konflikt ligger inte där den förväntas ligga.

//Helén, Höörs Turistbyrå

Inga kommentarer: