21 december 2010

Brukskonst på Löberöds Slott

På Löberöds Slott, i Smedjevalven, huserar konstnär Ingela Jarlsson. Innanför ett par kraftiga logdörrar finns ateljén med tjocka gråstensväggar, breda golvplankor, vitkalkade valv och djupa fönsternischer. För länge sedan lär det ha varit smedja här, därefter har det varit gårdssnickeri till fram på 1950-talet. Den kraftiga hyvelbänken står kvar, några äldre maskiner, verktyg och det gamla remmaverket.

Första helgen i december var det en hel del konstintresserade som trotsade snöstormvarningen på radio för att ta sig till Löberöds Slotts årliga Brukskonstsarrangemang. Ett tjugotal hantverkare visade upp och sålde sina alster.


I Smedjevalven fick Ingela sällskap av Berit och Dennis Tuvesson från Billinge Krukmakeri och Charlotte Ramel med smycken i egen design.





Några av helgens besökare: Gustav Ramel, Hviderups Slott, Charlotte Ramel, Löberöds Slott, Martina von Schwerin med dotter, Skarhults Slott och Knut Ramel med son, Löberöds Slott.

Förutom till ateljé använder sig Ingela Jarlsson av Smedjevalven till sin permanenta utställning. Där finns det bland annat målningar och akvareller, keramik och skulpturer, konsttryck/litografier och tryck. Ingelas två böcker finns också till försäljning; lyriksamlingen "Hjärtblad" och kattlimerickboken som Ingela har illustrerat.

Till våren arrangerar Ingela kurser i både teckning och skulptur. Läs mer på hemsidan.

Alla bilder i inlägget © Ingela Jarlsson.

//Helén, Höörs Turistbyrå

Inga kommentarer: