13 augusti 2010

Mer Musik på Bosjökloster

I förra inlägget berättade vi om två kommande konserter på Bosjökloster. Nu får vi veta lite mer om de två första konserterna i "Musik på Bosjöklosters" konsertserie.

Premiärkonserten den 1/8 handlade om vindruvor och tondruvor med bl.a. Bengt Frithiofsson som kåserade om vinkulturen. Sjöströmska kvartetten och fagottisten Magnus Nilsson bjöd på temperamentsfulla toner från sydamerikanska och europeiska vinländer. I pausen fick publiken prova några intressanta viner under Bengts ledning. Det blev en inspirerande eftermiddag med ett glas Åkesson Tirage 2000 bubbel till Mozarts Champagne aria...

Förra söndagen, den 8/8 fick vi frossa i Chopins och Mozarts musik med Hans Pålsson och Zora Mihaliovich vid flygeln, ackompanjerade av musiker ur Helsingborgs Symfoniorkester. Pianofestivalen inleddes av den unga skånska pianopristagaren Martin Chan med sin tolkning av Chopins ballader, nocturne och andra godbitar. Martin, som går på Helsingborgs Kulturskola, var åter igen pristagare i Steinways pianofestival 2010.

Hans Pålssons upplysningar om Konsten att öva blev väldigt spännande där även de i publiken som inte var musiker fick fördjupa sig i musikaliskt detaljarbete á la Sherlock Holmes.

Med hjälp av skådespelerskan Åsa Forsblad Morrisse fick vi lyssna på vad madame Aurore Dudevant alias George Sand, författare och Chopins livskamrat, hade att säga om hur det egentligen var under en vinter på Mallorca.

Galakonserten i den härligt rustika logen med Mozarts pianokonsert no. 22 framförd av Hans Pålsson och Chopins pianokonsert no. 2 av Zora Mihailovich tillsammans med musiker ur Helsingborgs Symfoniorkester blev en musikalisk höjdpunkt som väckte begeistring.

Dagen avslutades med en masterclass för pianoelever från Skånes Kulturskolor under ledning av Hans och Zora. Deltagandet i denna festival var helt gratis för Skånes Kulturskolors pianoelever där fyra av dem fick spela upp ett stycke och sedan fick undervisning.

Musik på Bosjökloster välkomnar återigen hjärtligt till de två återstående konserterna den 15/8 och den 22/8 som båda bjuder på en spännande blandning av musik, litteratur, vin och mat - något för alla sinnen.
Alla bilder i inlägget, Copyright: Elisabeth Elvander, SkåneEstrad-Musik på Bosjökloster
//Gästbloggare, Gabriele Nilsson, Musik på Bosjökloster.

Inga kommentarer: