29 juni 2009

Utflykt till Vaxsjön

Vaxsjön, strax norr om Höör, är ett givet utflyktsmål året om. Nu i sommartid lockar både bad, fiske, vandring och café. Redan uppe vid Frostavallens gamla amfiteater hittar några sin perfekta plats att packa upp picknickkorgen på.

Har du ingen egen matsäck med dig så håller Hagstadsstugan vid amfiteatern öppet café torsdagkväll samt lördag och söndag under hela sommaren (torsdag kl. 17-20, lördag-söndag kl. 11-16.30). Lite mer matigt finns att köpa i Frostavallens Storstuga som också är öppen dagligen (måndag-fredag kl. 11-14, söndag kl. 11-15).


I eller utanför Hagstadsstugans 1700-tals miljö kan det avnjutas både nygräddade våfflor och för dagen hemlagad rabarberpaj med äkta vaniljsås. Mums!

Tar du inte cykeln till Vaxsjön så finns det Ringbuss direkt från Höörs station som går rundan Frostavallen, Ullstorp och Skånes Djurpark sju dagar i veckan.

Soliga sommardagar blir det snabbt fullt av badsugna besökare i alla åldrar vid badplatsen strax nedanför Frostavallens Hotell/STF Vandrarhem Höör.

Fast för trångt blir det nog inte. Det finns plats både på den lilla sandstranden, på bryggorna och i gröngräset.



Är du inte badsugen så nappar det bra i Vaxsjön. Fiskekort köper du på Höörs Turistbyrå eller på Frostavallens Hotell respektive STF Vandrarhem Höör. På de två senare ställena kan du också hyra båt för hel eller halv dag.

Det går att hitta flera små mysiga fiskebryggor runt sjön där du kan sitta helt ensam med ditt fiskespö eller bara filosofera och njuta av stillhet och utsikt.




Vaxsjöslingan på ca 3 km är en perfekt promenadtur för alla åldrar. En bred grusad stig går runt hela sjön.

Följer du slingan så kan du stanna till och pausa på en av de många bryggorna eller på Skåneledens rastplats. Slingan går delvis på en bit av Skåneleden som är markerad med orange band runt träd och stolpar eller orange pil.


Skåneleden Ås-Ås och Nord-Syd korsar varandra just här uppe i Frostavallsområdet, så det går utmärkt att koppla på fler turer om man är mer vandringssugen. Själva Vaxsjöslingan är markerad med röd pil men den är så tydligt gjord att den går att följa även utan karta och kompass.

Slingan är lagom varierad, både sjönära och i lite lätt kuperad terräng i lövskog. I skogen finns flera små blåbärsställen och längs sjön hittar du kanske en helt egen liten badvik.





Vaxsjöslingan är helt tillgänglighetsanpassad och går lätt att ta sig fram på både med barnvagn och rullstol.

Efter dagens lilla utflykt smakar det gott med en glass på STF Vandrarhem Höörs sommarcafé (till den 9 augusti öppet varje dag kl. 12-17). Utöver glass finns det även kaffe med dopp.



Alla bilder i inlägget copyright: Helén Magnusson


Har du svårt att slita dig från Vaxsjön och Frostavallsområdet? Stanna då gärna över natten på hotellet eller på vandrarhemmet. Rum och stugor hyrs ut till bra priser under hela sommaren!

// Helén, Höörs Turistbyrå

2 kommentarer:

Höörs Turistförening sa...

Nya sommartider på Frostavallens Storstuga: Lunchöppet måndag, tisdag, torsdag och fredag kl. 11-14 fram till och med den 10 juli. Hotellet har öppet hela sommaren så kontakta dem om ni är ett sällskap som vill äta på övriga tider för att höra om det går att förboka. På torsdagskvällar går det såklart fortfarande att få korv och kaffe i Storstugan i samband med Motorträffen.

Lisa på Klinta sa...

Hej Helén!

Vilket jättetrevligt inlägg om Vaxsjön. Man får ju verkligen lust att åka dit på utflykt med alla barnen, om man hade 4 armar till det vill säga!!!!

Med vänliga hälsningar
Lisa på Klinta