13 juni 2009

Sockerblåsning på Incendi Glasblåseri

Tänk att smält socker har så mycket likheter med smält glas! Det kunde vi aldrig gissa när vi utforskade sockerblåsning i Glasblåseriet på Kulturdagen den 6 juni i Höör.


Smält socker och smält glas beter sig nästan exakt likadant. Den stora skillnaden är temperaturen, glaset är 1130 grader varmt medan sockret nöjer sig med ca 100 grader.



Med smält socker i en stekpanna, sugrör, ett "välsbleck" av grafit och ett gäng barn fick vi blåst de mest otroliga sockerbubblor i glashyttan. Sockret smältes i en stekpanna och en ljuvlig doft av karamell spred sig i Glasblåseriet.



Glasblåsarna Espen och Helena snurrade på, fångade an som det heter på glasspråk, det smälta sockret på sugrör, precis på samma sätt som de gör med det smält glaset och sina "pipor". Detta fick göras i flera lager precis som med glas, för att sedan välsas, d.v.s. formas och kylas på välsblecket.


Barnen väntade tålmodigt på förberedelserna av sockret på sugrören och fick sedan blåsa de mest otroliga bubblor. Det bästa var kankse att de gick att äta upp bubblorna efteråt! Vissa bubblor blev stora och märkliga, andra blev små och finurliga. Alla var speciella på sitt sätt. Precis som sina blåsare!

Alla bilder i inlägget copyright: Alf Ljungkvist


Kanske detta var premiären för en ny årlig tradition här på Incendi Glasblåseri?

//Gästbloggare Helena Dunér, Incendi Glasblåseri

1 kommentar:

Anonym sa...

Det lät ju sannerligen roligt! Kanske minst lika underhållande för en vuxen!