4 juni 2009

Junifest i Skånes Djurpark

Kan man ha vilda djur som husdjur? Samernas husdjur - vilka är det? Hur handmjölkar man en ko? Nu på lördag den 6:e juni kl. 10-15 blir det mer om husdjur till nytta och nöje i Skånes Djurpark.

Copyright: Björn Hillarp/Skånes Djurpark


Copyright: Jan-Åke Hillarp/Skånes Djurpark

Mie Meiner, SM-mästare i fårklippning, visar hur man klipper får och berättar mer om får och ull. Kulturdagsgruppen låter de som vill prova på att kärna smör och ysta ost på gammeldags vis. Det blir växtfärgning, tvättning, kardning och förädling av ull och man får prova på att tova ett litet djur. Biodlarna är på plats och hos illercafe.com kan man klappa en iller och höra om hur det är att ha en iller som husdjur. Vill man komma nära tamdjuren skall man besöka barnens zoo där parkens djurvårdare låter barnen komma riktigt nära.

Copyright: Carina Sjölin/Skånes Djurpark


Copyright: Carina Sjölin/Skånes Djurpark


Copyright: Rolf Ingemansson/Skånes Djurpark


Det är inte alla år djurparken får myskoxekalvar och med årets kalv är det något speciellt.
- Mamman är den myskoxehona som kom till djurparken förra året från en grupp myskoxar som använts för ullproduktion på en ö utanför Tromsö i Norge. Hon har sitt genetiska ursprung i den vilda grönländska populationen är mycket värdefull ur avelssynpunkt . Att hon nedkommit med en kalv i år känns därför extra fantastiskt, säger Johan Lindström, djurparkens djurförman.

Copyright: Skånes Djurpark
Under Junifesten är husdjuren i fokus hela dagen och så väntar gratis glass till barnen så länge det räcker. För tider och program se http://www.skanesdjurpark.se/info/Junifest.shtml .

//Gästbloggare Suzanne Simonsson, Skånes Djurpark

Inga kommentarer: