3 maj 2010

Kampen om Sampo

Varje år sätter "åttorna" på Emiliaskolan upp en teaterföreställning på Kulturhuset Anders, så också i år. I år väljer man att sätta upp "Kampen om Sampo" som ingår i det finska nationaleposet Kalevala.

Copyright: Emiliaskolan

Kalevala är en samling av gammal finsk folkpoesi, s.k. "runor", som började nedtecknas på 1700-talet, men som fick sin slutliga form på 1800-talet av en ung student, Elias Lönnrot. Han hörde sägner berättas och runor sjungas och bestämde sig för att samla in ännu mer material och förena allt till en sammanhängande berättelse. Under flera år vandrade han till fots omkring i östra Finland och även i Estland, lyssnade till urgamla dikter eller sånger som vanligtvis inte sjöngs till främmande. I det ryska Karelen fanns särskilt många bevarade runor.

Copyright: Alf Ljungkvist

Kalevala handlar om den vilda ursprungliga människan, som lever i harmoni med naturen istället för att försöka kontrollera den. Kalevala beskriver en magisk värld där växter, djur, andar, gudar, krafter och väsen kommunicerar med människor där sångerna ger trolldomsförmågor.

Kalevalafolket bor i Karelen, sydöstra Finland. De känner sig ofta hotade av Pohjolafolket i de nordligare, kargare bygderna. Till en början har de ett fredligt förhållande till varandra, men när Lemminkäinen dödar Pohjolafrun Louhis man föds den djupa osämjan och hämndaktioner följer på varandra...

Copyright: Alf Ljungkvist

Inspirationskällan till årets skolföreställning är Västanå Teaters uppsättning från i somras, som jag var på i Värmland. Klassen såg en bit av Kalevala som några ur ensemblen turnerade med i höst. Det var en mäktig upplevelse som inspirerade mycket.

Önskemålet från eleverna har varit att det ska finnas humor med i spelet. "Kampen om Sampo" innehåller både tragiska och komiska inslag. Den tar upp mänskliga uttryck som girighet, avund, missunsamhet, liderlighet och hat, men också vänskap innerlighet, ångerfullhet. Här finns visa, kärlekskranka och prestigefyllda män, kraftfulla, kallsinniga och modiga kvinnor.

Till vår hjälp har vi i år regissören Nina Norén, som har har arbetat med fysisk, berättande teater under lång tid. Hon har satt upp många spel med ungdomar i klass 8, 9 och 12 vid Rudolf Steinerskolan i Lund. Vi anlitade henne för stridscenerna i spelet "Beowulf och Grendel" 2001.

Mats Larsson har sedan 2003 skapat musiken till alla våra musikteatrar, varit orkesterledare och körledare tillsammans med Sylvia Svensson. Hans vackra låtar har präglat oss under lång tid efter föreställningarna, då vi trallat och sjungit dem.

Biljetter till "Kampen om Sampo" bokar du via info@emiliaskolan.se eller 0413-275 12. Föreställningarna spelas 4, 5 och 6 maj klockan 19.00.

Välkommen!

//Gästbloggare, Ulla Premmert - Emiliaskolan.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är så härligt att få ta del av den fina föreställningen och kreativiteten som klass 8, musikerna, lärarna och regissören sprider omkring sig!

Helena & Espen
Incendi Glasblåseri