7 maj 2010

Irländsk Musikfestival i Höör

Lördagen den åttonde maj hålls för första gången "Höör Irish Festival". Bakom initiativet står en handfull musiker plus undertecknad som under en lång rad år har spelat irländsk musik i Skåne och Öresundsregionen.

Copyright: Henrik Müller
Huvudattraktionen under festivalen är "The Barefield Céilí Band" från grevskapet Clare på västra Irland. Det bildades på 1990-talet av läraren och fiolspelaren Denis Liddy, och består av ungdomsgrupper i olika åldrar från 12-18 år. Grupperna har vunnit åtskilliga "All Ireland"-tävlingar sedan 1998, och turnerat i USA, Europa och Asien samt gjort tre CD-skivor.

"The Barefield Céilí Band" vid ett tidigare speltillfälle på Incendi Glasblåseri
Copyright: Henrik Müller

Detta är tredje gången Barefield Céilí Band besöker Skåne och konserten på Höör Irish Festival är kulmen på en veckas turné på skånska gymnasier och folkhögskolor.

Under eftermiddagen kommer det att vara "sessions" (från det irländska ordet seisiún) med dansmusik (instrumentalmusik) på Höörs Gästis mellan 14-16, sång-session i Glashyttan mellan 14-16 och ett historiskt föredrag om Concertinans historia på Höörs Gästis mellan 12.30-14.00.

Klockan 18.30 är det session i Kulturhuset Anders foajé, själva konserten börjar 19.00.

Konserten kostar 60 kr för vuxen och 40 kr för dig under 16 år, i övrigt är det fri entré till festivalen. Biljetter till konserten köper du direkt i entrén på Kulturhuset Anders.

//Gästbloggare Henrik Müller.

Inga kommentarer: