21 maj 2010

Bosjökloster Slott & Trädgårdar


En av Höörs stora turistmagneter är Bosjökloster Slott & Trädgårdar, alldeles intill Ringsjön. Slottet har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1080-talet då det grundades som ett nunnekloster inom Benediktinerorden. Bosjökloster Slott & Trädgårdar har en mycket intressant historia, som du kan läsa mer om, på deras hemsida.

Slottsträdgården, där man hittar många vackra blommor och skulpturer, är öppet året om. Restaurangen och delar av slottet är öppet 1 maj-30 september. Varje år har man utställningar i Stensalen, i år kan man bl.a. se verk av Bruno Liljefors, tuschteckningar av Malin Björklund, keramiska figurer av Margareta Bourelius, tidlösa designklassiker av Jobs Design i Leksand och historiska vävnader, lånade från Eslövs museum och folkdräkter av Gunilla Andersson. I de gamla klostervalven finns det ett litet nunnemuseum.



Slottsträdgården bjuder på trevliga överraskningar, som den här storken i ett litet buskage.
Här hittar man även den "tusenåriga eken" som sägs vara den äldsta levande eken i Skåne.
På området finns det även djurhagar där man bl.a. kan se getter och hästar.

I anslutning till slottet ligger Bosjökloster kyrka med anor från 1150-talet. Alldeles intill kyrkan hittar man gravstenarna som är resta för de nunnor som ligger begravda här.
Känner man för en liten tur på Ringsjön finns det roddbåtar för utlåning! Om man blir fikasugen, eller vill ha något att äta, så hittar man Bosjökloster Café & Restaurang intill muren, där slottets växthus tidigare låg, med utsikt över Ringsjön och ruingården. Eller njut av en medhavd picknick någonstans i slottsträdgården.


Copyright, alla bilder i inlägget: Jenny Karlsson, Höörs Turistbyrå

Under året arrangeras det en mängd olika program på Bosjökloster. Årligen återkommande arrangemang är hundutställning, klassiska konserter, veteranfordondagar och Skånska Juldagarna. Här har även stora artister som Sven-Ingvars uppträtt. I år kommer After Shave och Galenskaparna och sätter upp sin show "En galen kväll" den 16 juli, och kvällen innan, 15 juli, är det "Musikfest vid slottet" med artister som Jack Vreeswijk, Mikael Wiehe och Anna Bergendahl. Biljetter till dessa två arrangemang kan du köpa hos oss på turistbyrån!

Redan nu på söndag, dvs på pingstdagen kommer Skånska Sångarförbundet och har en konsert på borggården. Skånska Sångarförbundet består av 12 st medlemskörer med totalt ca 300 manliga sångare. Till konserten den 23 maj kommer det ca 100 sångare från olika delar av Skåne. De leds av dirigenterna Sasa Krsti´c och Torgny Centre. Det kommer att bli ett axplock ur vår fina vistradition med alla de kända vårsångerna liksom musik av Evert Taube. Vi får också lyssna till en del av vår skånska visskatt som vi lärt oss älska.

Vill du veta mer om Bosjökloster Slott & Trädgårdar, dess historia, och program, gå in på deras hemsida.

//Jenny, Höörs Turistbyrå

Inga kommentarer: