21 maj 2009

Besöksinvasion i Höör!

I helgen som gick var det trångt på gator och torg i och runt Höör. Rena besöksinvasionen blev det när flera olika evenemang gick av stapeln under lördagen den 16 maj.

Först ut var de riktiga fiskeentusiasterna som samlades redan kl. 07.00 vid Tjurasjö för att prova fiskelyckan. Vi hade ingen aning om vad det fanns för liv under ytan eftersom det inte hade fiskats i sjön på 30 år. Vinnaren av fisketävlingen blev den som fått upp flest olika arter. Efter kl. 10.00 samlades amatörerna vid sjökanten för att se om de kunde få upp fler och större fiskar än de s.k. proffsen.




Samtidigt som fisketävlingen pågick i Tjurasjö kunde de hurtiga vara med i Färs & Frosta Sparbanks stafett runt Nya Torg. Det lag som klarade flest varv runt torget på 45 minuter vann vandringspokalen. Med 5-7 deltagare i varje lag trodde man kanske inte att utmaningen skulle vara så svår men den var nog tuffare än vad många deltagare hade räknat med. Det segrande laget sprang för Brödboden i Höör. Grattis!


På Nya Torg var övriga aktiviteter också i full gång. Våra köpmän i Höör hade flyttat ut delar av sina butiker till marknadsstånden på torget. Ett antal försäljningsstånd fanns också på Frosta Centers parkering. Dagens "Shoppis" blev riktigt lyckad och kan bli ett återkommande inslag i vår by. Taxi Frosta passade på att låta besökarna få åka runt i en cykeltaxi, när benen behövde vilas. Handelsbanken bjöd på karuselltur, Höörs Musikskola och Allaktivitetshuset Älvkullen på musikalisk underhållning, Sparbanken bjöd på SjörövarMange och Katta Pirat och Lions frestade med Höörs "nästlängsta" tårta (denna som ett tack till Höörsborna för bidrag under 50 år till Lions).








För den som blev sugen på fler karusellturer och tivoliattraktioner fanns Höörs Brottarklubbs årliga Vårtivoli uppställt vid Midgårdsskolan i Höör.





Den riktiga trängseln hittade besökaren på vägen upp mot Skånes Djurpark. Flera 100-tals bilar i kö från väg 13 upp mot Jularp. Var det verkligen dagens betessläpp som lockade alla dessa besökare? En hel del parkerade på de två fälten vid Jularps Gård och blev lotsade till rätt hage av ett antal parkeringsvakter. För första gången i Höör arrangerade LRF tillsammans med ett antal gårdar i området ett evenemang som kallades för Öppen Gård. På Jularps Gård kunde ett stort antal entusiastiska koälskare, både stora som små, få uppleva kossornas ystra språng när de äntligen släpptes ut på grönbete. Till publikens jubel skuttade ett 60-tal blivande mjölkkor med spring i benen ut från tre stora släp. Vilken livsglädje!





Nu var det inte alla som delade kossornas glädje utan en hel del av den långa bilkaravanen fortsatte förbi Jularps Gård med målet i sikte - Skånes Djurpark. Uppskattningsvis 6.500 besökare gick genom grindarna denna historiska dag då Sparbanken Finn arrangerade sin kunddag på Skånes Djurpark. Besöksrekord blev det! Sällan har djurparken haft ett större tryck i entrén när parkeringsplatserna, som beräknas till 4.000 besökare, snabbt fylldes. Både Jularps Gård och Frostavallens Hotell & Konferens fick hjälpa till att hysa ett stort antal bilar.



Tre andra gårdar i Höör arrangerade också Öppen Gård; Månstorp, Jonstorp och Ekastiga. Gårdarna lockade bl.a. med minigrisar, ponnyridning, grävmaskin, traktor, häst & vagn, lamm och Higland Cattle.





Börjar ni bli mätta på aktiviteter? Än är det inte slut! Dagen avslutades med vernissage på Bosjökloster Slott. Sommarens utställare fanns på plats för att berätta om sina alster. En utställning med stor bredd med allt från Sigvard Bernadottes silverdesign och litografier, kronprins Carl-Philips silverbestick, Michael Bernadottes akvareller, Erika Lagerbielkes glas, Mia Jonshagens oljemålningar till skånskt yllebroderi och skånska folkdräkter av Ally Svensson, Eva Lundius och Gunilla Andersson. Utställningen är öppen alla dagar i veckan fram till den 27 september.







Alla bilder i detta inlägg copyright: Helén Magnusson/Höörs Turistbyrå

//Helén, Höörs Turistbyrå

1 kommentar:

Pia Jönsson Rajgård sa...

Jättekul med detta otroliga intresse för Höörstrakten i allmänhet och Skånes Djurpark i synnerhet. Förstår att det var en , minst sagt, intensiv helg. Positiva problem att ta hand om vallfärdande besökare.
Lycka till med bloggandet!
Hälsningar
Pia Jönsson Rajgård
VD Tourism in Skåne