23 juni 2011

Midsommarfirande i Höör med omnejd


Sommarsolstånd och Midsommar! Jordgubbar, sill, blommor, midsommarstång, musik och dans, det är svensk midsommar det!
Midsommarnatten är magisk och lång. Dofterna av mynta, timotej, pors och klöver är förtrollande.Natten blir aldrig riktigt svart, utan grå och i skuggorna kan man skymta de väsen som berättats om i generationer. Men var försiktig, se upp för skogsrået som slår klor i manfolket och lockas inte av Näckens ljuvliga toner.

Människan har firat Midsommar sedan urminnes tider, och på Midsommarnatten kan det hända magiska saker. Om du plockar 7 sorters blommor och lägger under kudden drömmer du kanske om din framtida kärlek..

På Wikipedia står det att läsa: "Ursprunget till midsommar är förkristet, men kyrkan har valt att fira Johannes Döparens födelse vid samma tidpunkt. Idag firas midsommar i Sverige med dans kring midsommarstången och inte sällan med sill och färskpotatis på matbordet." Men varför står det inget om jordgubbarna? De röda, saftig, nyttiga bären som smakar och doftar så gott. Iallafall de som växer i Höör, och som av någon anledning är extra goda. Och som de flesta har svårt att vara utan. Det kan vara klokt att vara ute i god tid för att säkra inköpet av de röda bären.

Här kan du fira Midsommar i Höör med omnejd:

Ringsjö Krog & Wärdshus:
Midsommarafton reser vi vår stång kl 12.00 med pompa och ståt och våra musikanter Åse Alexandersson och Mats speleman.
När stången är på plats dansar och sjunger vi. Tag med lekhumöret och sångrösten!
Vill du äta en lätt midsommarlunch med ett glas öl eller vin finns möjlighet därtill.
Kanske lite jordgubbar och sill?
Hotell och restuarang har öppet hela dagen!
Välkomna!
arr: Ringsjö Krog & Wärdshus

 Berggrenska Gården: Lions Club i Höör arrangerar årets midsommarfirande tillsammans med Klubb 72, Färs och Frosta Sparbank och Höörs kommun.
Alla barn hälsas välkomna kl. 12.00 för att smycka midsommarstången. Tag gärna med några egna blommor. Annars finns det blommor på platsen. Klockan 13.00 startar firandet med dans och lekar. Sylvia Svensson och Mats Larsson spelar och leder lekarna. Kaffe med tillbehör hos Klubb 72 och Lions korvvagn.

Jägersbo Camping: Vi klär stången tillsammans kl 13:00, ta gärna med egna blommor. Dans kring majstången kl 14:00. Välkomna! Arr: Jägersbo camping.

Tjörnarp: Fira Midsommar på Röda Torg i Tjörnarp. Traditionellt midsommarfirande. Tid: 14.00-16.00. Välkomna! Arr: Tjörnarps Sockengille

I Stockamöllan är det samling på udden klockan 9.30 för att klä stången. När det är klart tågar alla till ängen och reser midsommarstången. Dans kring stången blir det klockan 16. Välkomna! Arr: Möllerikeföreningen.

Södra Rörum:
Midsommarfest vid "Husaren" i Södra Rörum, med bla dans kring midsommarstången från kl. 14.00. Klockan 16.00 hälsas de som vill välkomna till Midsommarandakt i kyrkan.
Välkommen! arr: Södra Rörums Bygdeförening

En riktig fin Midsommar önskar Höörs Turistförening!


foto: Helena Dunér
/Helena Dunér, Höörs Turistförening

Inga kommentarer: