18 maj 2011

Invigningen av ”Brottets Bana” den 21 maj


Bron under järnvägen, Höör 1905

Sandstensbrott i Stenskogen, tidigt 1900 tal.

Lördagen den 21 maj kl. 14.00 invigs ”Brottets Bana” i Stenskogen i Höör.

Välkommen att delta i invigningen och premiärvandra den ca 3 km långa leden mellan Höörs Mölla och Stanstorps stenbrott. 
Föreningen Höörs Mölla har iordningställt en vandringsled mellan Höörs Mölla/Flygarevägen och Stanstorps stenbrott i Stenskogen som följer den numera nedlagda smalspåriga decauvillejärnvägen, kallad ”Brottets Bana” i folkmun. I Leaderprojektet inkluderas även ett besökscentrum med information, foldrar/kartor och fikaplatser under tak. Projektet har löpt från november 2009 och avslutas den 31 maj 2011. Höörs kommun är mottagare av projektresultatet och kommer också att överta ansvaret för driften av leden efter projekttiden.

Det är svårt att inte känna historiens vingslag på denna väg där sandsten fraktats i flera hundra år. Carl von Linné skriver i sin Skånska resa om sandstensbrotten i Stenskogen. Lunds domkyrka är byggd av sandsten från Höör, och kvarnstenar fraktades till övriga Sverige och Danmark.  Än idag syns tydliga spår av det tunga och ofta farliga arbetet, mitt i den vackra bokskogen.

Läs artikel i Skånskan här.
Samling vid Höörs Mölla kl 14.

Information: projektledare Per Herrmann 
tel: 0708 828039, 0413-275 40, per.herrmann@telia.com

/Helena Dunér, Höörs Turistförening

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kunde inte komma på invigningen men jag är sugen på att vandra vid nåt annat tillfälle. Finns det någon webbsida eller länk till information om vandringen? Om man inte ens vet var Höörs mölla ligger, hur hittar man?

Höörs Turistförening sa...

Höörs Kommun har inte något upplagt på kommunens hemsida om Brottets bana ännu.

Bästa tipset är att söka på hitta efter Höörs Mölla. Tyvärr ger Eniro fel information. Orienteringspilen pekar en bit ut i skogen NV om möllan. Adressen är Kvarngatan 14 och här är en länk till vår hemsida ang. Möllan:http://www.hoor.se/sv/SeGora/Kulturmiljoer-och-museer/Museer/Hoors-Molla/

På Höörs Mölla finns all information som behövs för att vandra på Brottets Bana.