31 mars 2012

Earth Hour i Höör


Idag den 31 mars kl 20.30-21.30 äger världens största klimatmanifestation rum; Earth Hour. Miljontals människor visar sitt engagemang genom att släcka ljuset under en timmes tid. År 2011 deltog 135 länder, och varannan svensk släckte ljuset. Minst 147 länder och tusentals städer runt om i världen gör sig redo att släcka under Earth Hour lördag 31 mars kl 20:30-21:30.

FNs generalsekreterare Ban Ki-moon, Fijis president och Sveriges miljöminister Lena Ek är några av dem som stöttar klimatmanifestationen. I Sverige beräknas flera miljoner delta. Rekordmånga kommuner -
i dagsläget 217 stycken – och tusentals skolor och företag är med. Över 140 olika Earth Hour evenemang arrangeras och de flesta är gratis.

I Höör släcks Höörs Kommunhus, Höörs Turistbyrå, Stiftsgården Åkerberg och Incendi Glasblåseri, de sista håller öppet med levande musik av bandet Molly på Rymmen och knytis. Släcker du? Kommentera gärna inlägget och berätta!

På WWFs hemsida kan man läsa idag: Australien har släckt – mindre än 6 timmar kvar till Sverige släcker!
Earth Hour har börjat sin resa runt jordklotet. Samoaöarna, Nya Zeeland och Australien var först ut att släcka. Nu har turen kommit till megastäderna Peking, Hong-Kong och Kuala Lumpur som släckte ljuset kl 14.30 svensk tid.

Här är Earth Hour-utmaningen från vår miljöminister Lena Ek:
– Jag utmanar Shell och BP, samt övriga oljebolag att inte investera i olje- och gasutvinning i Arktis. Investera i stället i förnybar energi och arbeta för att minska utsläppen med minst 40 procent till 2020. Jag lovar som motprestation göra allt jag kan för att avskaffandet av fossilsubventioner ska vara med i slutdeklarationen från hållbarhets-konferensen i Rio.

Släck ljuset kl 20.30 ikväll – om du vill anmäla dig till Earth Hour kan du göra det här.

källa: wwf.se
/Helena Dunér, Höörs Turistförening

Inga kommentarer: